Chat with us, powered by LiveChat

Hva er akne?

Akne og kviser er samme sak. Utviklingen av kviser kommer sammen med kjønnsmodningen. Hormonene som produseres stimulerer til økt talgproduksjon og et uheldig samspill med økt talgproduksjon, tilstopping av utførselsganger  og som regel en spesiell bakterie resulterer i akne.

Acne[1]Problemet starter i talgkjertlene  som ligger dypt i huden, ofte  i tilslutning til hårsekker. Talgkjertlene  er avhengig av tynne utførselsganger som bringer talgen til hudoverflaten. Den gulhvite talgen kan bli stående i gangen  som «hudormer» . Blir tuppen av ormen stående i poreåpningen over noe tid vil den oksideres og bli svart.

Talg kan også hope seg opp  i dybden som utvides og kan danne  små klumper og cyster. Hissigere sammenflytende akne kalles akne konglobata.

Akne eller kviser  forekommer spesielt i ansikt, nakke, bryst, rygg og endog armer. En spesiell variant kan ses i armhuler og lysken. 80% av alle ungdommer rammes av kviser. Jenter rammes oftest noe tidligere enn gutter, generelt begynner problemet å melde seg i 15-16 års alder. Hos 20 % av pasientene blir det et vedvarende problem som følger dem opp i voksen alder. Tilstanden  kan oppleves som et sosialt problem og  den kan gi kraftig  arrdannelse, kjent som «ice  pick scar» som henspeiler på at det ser ut som merker isøkser etterlater seg.

Myte 1: Akne er et resultat av dårlig hygiene.

Hvis du tror på dette og begynner å vaske huden hardere og oftere, kan tilstanden forverres. Akne forårsakes ikke av skitt eller  fett/olje på overflaten. Selv om overskudd av fett på huden, døde hudceller og skitt kan se lite pent ut skal huden ikke skrubbes ren. Kraftig vasking og skrubbing og for mye vask kan faktisk gjøre vondt verre. Det beste rådet er vanlig moderat vask 2 ggr./døgn med normal tørking av huden. Og bruk adekvat aknebehandling.

Myte 2: Akne er forårsaket av dårlig kost.

Omfattende vitenskapelige studier har ikke funnet noen sammenheng mellom kost og akne. Hverken sjokolade, potetgull , pommes frites eller pizza gir akne. Det finnes noen som vil hevde at kost kan påvirke deres akne. Skulle du føle en slik sammenheng  er det selvfølgelig best å unngå disse matvarene. En  mest mulig ideell kost er uansett å foretrekke. I henhold til all vitenskapelig dokumentasjon  er det ingen grunn til å ta  kosthensyn hvis akneproblemet behandles adekvat.

Myte 3: Akne er en kosmetisk lidelse

Akne er ingen alvorlig trussel mot noens helse, men akne påvirker folks utseende og derigjennom deres psykiske velvære. Akne kan etterlate arr for livet.

Myte 4: Du må bare leve med din akne til den brenner ut.

Realiteten er at akne kan behandles effektivt. Hvis aknebehandling du har prøvd ikke fører frem, er det all grunn til å oppsøke en klinikk med kompetanse. Med de mange behandlinger og produkter som finnes i dag er det ingen grunn til at noen behøver å lide av akne eller utvikle aknearr.

Valg av behandling

Valg av behandling avhenger av hvilken type kviser du har, alvorlighetsgrad, alder, tendens til arrdannelse og om du har andre sykdommer. De fleste med en mild akne blir bra kun med lokalbehandling og god veiledning. Lokalbehandling er forskjellige kremer  eller lokal antibiotika hvorav noen er reseptbelagte. Hudpleiere kan ha gode behandlingsresultater med utklemming, rensing av hud og bruk av div. lokale midler. Det finnes i dag en lang rekke produkter i markedet  .

Der aknen er blitt et større problem konsulteres ofte lege. Tradisjonelt har antibiotikatabletter (tetracyklin) over lengre tid  blitt benyttet. Isotretinoin  er en tablett som gir gode behandlingsresultater, men som  pga. bivirkningsfaren er reservert de mer alvorlige akne- tilfellene. Utskrivning av dette er forbeholdt hudleger. Kjemisk peeling bl.a. med salicylsyre kan gi gode behandlingsresultater. Det finnes forskjellige peelinger i bruk.

Laser  eller plasma kommer til anvendelse for behandling av  oppståtte arr. Det finnes forskjellige måter å redusere /løfte arrene på ,generelt  benyttes metoder med minikirugi, sliping, laser og plasma.