Chat with us, powered by LiveChat

Hva er pigmentering av huden  ?

Hudfargen din bestemmes av mengden av pigment i huden. Pigmentet kalles melanin, det produseres av celler i huden kalt melanocytter. Melaninen er ansvarlig for farve på iris og hår og mengden avgjør om man er hvit, gulig, brun eller svart i huden. Pigmenteringstilstander foreligger også i øyebunn og slimhinner, men behandles ikke her.
Mengden av melanin i huden er genetisk bestemt, men påvirkes også av ytre faktorer som soling. Det finnes også hormonelle mekanismer, f.eks. utløst av  svangerskap og  P-piller.
Hudens aldringsprosess er en kompleks prosess, inkl.  pigmenteringsprosessen. «Lever flekker»  eller «aldersflekker» er pigmentforstyrrelser som normalt tiltar med årene. Disse har for øvrig ingen ting med leversykdom å gjøre.

PigmentationPigmentforandringer i svangerskapet

Mange kvinner opplever pigmentforandringer i svangerskapet. Tilstanden kalles chloasma. Den kan også skyldes P-piller, bruk av enkelte oljeholdige hudprodukter samt medisiner. Mavens midtlinje er et klassisk eksempel som kanskje ikke er så sjenerende / hemmende, mer besværlig er store skjolder i ansiktet (disse opptrer gjerne i panne, kinn og på overleppe) . Pigmenteringene er uttrykk for økt følsomhet for de høye hormonnivåene feks i svangerskapet. Ved en « ormalisering» av hormonene  forsvinner ofte pigmenteringene igjen, men ikke alltid. De kan også hos noen forverres.

Pigmenteringsprosessen i huden

Pigmenteringsprosessen i huden kan rammes  av sykdommer som medfører både for mye og for lite pigmentdannelse, som oftest i ujevn grad og flekkvis.

Årsakene kan være forskjellig, således  skyldes  f.eks.  vitiligo (flekkvis tap av pigment)  autoimmune mekanismer mens  medisiner, arv, sol, inflammasjon m.fl.  kan gi for mye pigment (hyperpigmentering). Den hyppigste årsak til pigmentforstyrrelser er utvilsomt  sol.

Det finnes flere metoder for å avhjelpe problemet. Alt fra Intense Puls lys (IPL) til Milkpeel. Forebyggende er det også svært viktig å bruke solkrem med høy solfaktor for å unngå at det dannes/redusere risiko for pigmentforstyrrelser.