Chat with us, powered by LiveChat

«Jeg har fått utført en brystreduksjon ved et offentlig sykehus. Brystvorten på det ene brystet ble svart og måtte fjernes. Det har kommet gul væske ut av såret etterpå, og jeg skifter daglig. Bruker sølvplaster.

Der hvor brystvorten var er det nå et hull! I hullet ser jeg et grått og gult vev, og det lukter. Mitt spørsmål er:
– Hva er det som har skjedd og hva kan gjøres ? Hvis det gror, kan jeg ved senere anledning få en sykdom eller kreft i brystet»?

Hilsen en bekymret kvinne.

Hei!
Dette var trist å høre. Her har du fått en komplikasjon av sjelden art, men som dessverre kan skje.

Når en brystreduksjon utføres beholdes brystvorten på en stilk av friskt vev, som fører blodårer og nerver til brystvorten. Da kan stilken svinges i den retningen som er ønskelig, og på denne måten få plassert brystvorten høyere oppe.

Er stilken for tynn, bøyd eller på en annen måte, kan dette bidra til at blodsirkulasjonen til brystvorten blir for dårlig og dø. Den blir da fiolett, heller mot svart, tørker inn, blir hard og uten følelse. Som regel er deler av stilken under også død.

Dødt vev er altså ikke noe du har, men har fått som følge av en «mislykket» operasjon.

Det er som regel 2 årsaker til dette: Pasienten røyker eller plastikkirurg er uerfaren.

Dødt vev vil aldri gro. Det må fjernes – uavhengig av hvor stort hull det etterlater. Det danner seg etter hvert grokjøtt som er rødere og friskere. Selv et stort hull vil gradvis fylles opp og gro igjen med daglig skifting.

Det kosmetiske resultatet blir ikke som det burde være, men ofte bedre enn fryktet. Som regel må det pyntes på senere. I forhold til senere problemer kan du slappe helt av. Det er ingen risiko for senere sykdom eller kreft i brystet.

Jeg håper legen som opererte deg følger opp.

Hilsen
Dr. Halfdan V. Simensen