Chat with us, powered by LiveChat

Sterilisering er en permanent prevensjon og den eneste som kan regnes som 100% sikker.Tradisjonelt har ofte kvinner gjennomgått sterilisering, men inngrepet er vesentlig enklere å utføre på en mann.

Sterilisering er et privat anliggende og krever ingen henvisning eller godkjennelse. Et standardskjema utarbeidet av Helsedirektoratet der man erklærer at man er kjent med hva inngrepet medfører er det eneste som skal til. Inngrepet utføres normalt i lokalbedøvelse, men mot pristillegg vil evt. narkose kunne tilbys. Et inngrep tar ca. 20 min.

Operasjonen – Sterilisering av menn

Fra utsiden kan man mellom 2 fingre kjenne sædlederen øverst på pungen på hver side. Sædlederen holdes fast under huden og  det settes lokalbedøvelse med en tynn nål i huden over. Man trenger ikke mer enn ca. 1 cm snitt for å kunne trekke sædledere gjennom snittet og fjerne  en bit av denne. De anbringes et sting omkring endene for å sikre at disse er tette, sædlederne slippes på plass i pungen  og det lille snittet i huden sys igjen med oppløsbar tråd.

Operasjonen tar ca. 20 minutter.

Den mest fryktete komplikasjon er blødning som pga. det løse vevet i pungen kan  gi stor hevelse.  Det anbefales å ta det med ro det første døgnet etter operasjonen. Ved tyngre fysisk arbeide kan 2-3 dager være aktuelt.

Da det vil være levende sædceller i sædstrengen over stedet det kappes tilrådes bruk av prevensjon i 3 mndr. Det  er svært sjelden at en sterilisering ikke er vellykket, men det har forekommet  svikt og det anbefales levering av sædprøve til Fertilitetssenteret i Pilestredet Park etter 3 mndr. for å være sikker.

Det lille såret på hver side av pungen kan gi litt ømhet og området vil en tid kunne kjennes som litt fastere. Smerte eller ømhet kan henge i i noen uker, antagelig fordi bitestikkelen ikke lenger  får tømt seg normalt. Behandlingen er avventende med evt. lettere smertestilende. En sjelden gang kan ømheten bli mer langvarig.